In elk verhaal heb ik een schat verstopt

Met haar debuut Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos (Ark Media) maakt Anke van der Pol kans op twee prijzen. Ze is uiteraard blij met deze opsteker, maar winnen is voor haar niet het belangrijkst: ze wil graag dat kinderen “een glinstering van God en Zijn goedheid ontdekken”. Haar boek kan daarbij helpen.

“Zelfs in de titel Wonderlijke verhalen uit het Sleutelbos is een schat verstopt,” vertelt Anke enthousiast. “In de Bijbel wordt Jezus Wonderlijk genoemd. Ook in de verhalen kun je een karaktereigenschap van God ontdekken. Wie het wil zien, ontdekt het en voor wie het niet wil zien, is het boek leuk genoeg. Daarnaast is de lezer zelf de illustrator van zijn eigen boek. Je mag dus in je boek tekenen. Zo wordt ieder exemplaar uniek.”

Hoe ben je op het idee gekomen om dit boek te schrijven?
“Het is begonnen met een kinderfeestje dat ik voor mijn dochter heb gegeven. Dat begon met een brief die door een prins aan de kinderen geschreven was. Zijn kroon was gestolen. De kinderen moesten hem vinden en opsturen, anders kon hij niet met de prinses trouwen. Zelfs het postkantoor werkte mee. Na het feestje kwamen de kinderen reuze enthousiast thuis. Hun moeders spoorden mij daarna aan iets met verhalen te doen. Toen ben ik gaan schrijven.”

Jouw boek is op de Inspiratielijst van de Nederlandse Kinderjury terechtgekomen…
“Schrijvers over de hele wereld hebben in 2017 kinderboeken geschreven, en een aantal daarvan is op de Inspiratielijst – de Selectie van de Nederlandse Kinderjury – terechtgekomen. Tot 16 mei kunnen kinderen tussen de 6 en 12 jaar hun stem uitbrengen op www.kinderjury.nl. Het boek met de meeste stemmen wint de Nederlandse Kinderjuryprijs 2018. Ik vind het een eer en een grote knipoog dat mijn boek op deze lijst staat. Het is ook genomineerd voor de prijs van het Hoogste Woord, voor het beste christelijke boek van het afgelopen jaar.”

Met welk doel ben je gaan schrijven?
“Het leek me waardevol om op een originele manier onze kinderen, voordat ze zouden gaan slapen, iets over de genade van God te vertellen. En het zo in te pakken, dat ze er net zo gemakkelijk naar zouden luisteren als naar een gewoon verhaal. Vanuit dat idee ben ik gaan schrijven. Kinderen mogen alles vergeten, als ze maar onthouden dat er een goede Vader is, Die oneindig veel van hen houdt en hen altijd wil helpen. Natuurlijk is het bijzonder dat nu niet alleen onze kinderen, maar nog veel meer andere jongens en meiden deze verhalen horen.”

Smaakt dit succes naar meer?
“Ik heb net de ruwe versie af van het actieboek voor de bovenbouw, voor de Christelijke Kinderboekenmaand. Het is echt superleuk, als een verhaal zich in je hoofd ontvouwt. En omdat nu blijkt dat niet alleen ik geniet van deze verhalen, maar ook anderen, zouden er zomaar nog meer boeken kunnen ontstaan.”